W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak też testuje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.
Przestrzeganie zasad tego systemu tyczy się wszystkich zakładów gastronomicznych, jak także firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co trzeba wiedzieć?
Głównie powinno się podkreślić, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak też doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Realizowane są też na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają także pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Prócz tego, HACCP Hel prowadzi również szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest bardzo dobra praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, ażeby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały dobry poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.
Więcej informacji: GHP Władysławowo.