Wielu z nas szuka nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnych zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak również bakłażanów.
W związku z tym kuchnia tego kraju wyróżnia się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak także znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto mieć świadomość tego?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które charakteryzują się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. Prócz tego dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są też zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty wspaniały smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, w zgodzie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Dlatego też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są rozwiązaniem w obecnej sytuacji, gdy wciąż dostęp do restauracji jest utrudniony albo zwyczajnie niemożliwy. Nie musimy się jednakże obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są identyczne, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Jedyną w swoim stylu przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.
Zobacz więcej: Restauracja gruzińska, wino gruzińskie Warszawa.